Konjički klub Kolan provodi trogodišnji terapijski program START financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U program će se uključiti 30 djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Fizikalni učinci terapije pomoću konja

Kretanjem konji izbacuju jahača iz ravnoteže. Kako ne bi pao s konja, jahač mora kontrahirati i opuštati određene skupine mišića i na taj način održavati ravnotežu i kompenzirati pokrete konja. Osim toga, terapijskim se jahanjem rješavaju problemi s koordinacijom pokreta; s obzirom da konj reagira na svaki pokret i naredbu pacijenta, potrebna je dobra koordinacija pokreta kako bi se od konja dobila željena reakcija na određenu naredbu (početak hodanja, skretanje u lijevo ili desno, ubrzavanje hoda, zaustavljanje). Jahanjem jačaju određene skupine mišića tijela i zglobovi te se povećava pokretljivost cijelog tijela. Osim toga, toplina konjskog tijela grije mišiće nogu jahača te na taj način sprečava pojavu grčeva (spazma) i potiče cirkulaciju. Vježbanjem i jahanjem poboljšava se probava, kao i funkcija respiratornog sustava.

Psihološki učinci terapije pomoću konja

Vježbanje na svježem zraku u prirodi pomaže korisnicima da se osjećaju bolje. Jahanje i kontroliranje životinje koja je velika i jaka dovodi do poboljšanja samopouzdanja korisnika i uklanjanja straha od vanjskog svijeta. Jedna od vrlina koja se stječe jahanjem jest i kontroliranje emocija. Korisnici znaju da su konji velike i snažne životinje te da plakanje, vikanje i emocionalni ispadi mogu uznemiriti konja. Osim toga, korisnici postaju svjesni sebe, svoje okoline i životinje koju jašu.

Socijalni učinci terapije pomoću konja

Jahanje često se provodi u manjim skupinama korisnika. Provođenjem određenog vremena zajedno, jahači se upoznaju i stječu nova prijateljstva. Briga o konjima, njihovo hranjenje i timarenje, užitak i uzbuđenje provedeno u jahanju odlični su u stjecanju novih socijalnih kontakata.

No zapamtite, terapija pomoću konja nikako ne bi bilo moguća bez pravog prijatelja, mentora i terapeuta tj. bez konja.
izvor: www.skole.hr