Terapija pomoću konja

Aktivnosti i terapija pomoću konja – inovativni pristup skrbi za djecu i mlade, osobe s invaliditetom i teškoćama iz područja duševnog zdravlja.

Razvoj područja aktivnosti i terapije pomoću konja (A/TPK) (međunarodni termin Equine Assisted Activity/Therapy – EAA/T) započeo je 50-ih godina 20. stoljeća kada su liječnici i fizioterapeuti počeli otkrivati pozitivne učinke konjskog koraka na ljudski motorički, živčani i mišićni sustav. Veliki broj istraživanja pokrenuo je nevjerojatan uspjeh mlade danske jahačice Liz Hartel, koja je usprkos preboljeloj dječjoj paralizi sa invalidnim posljedicama na Olimpijskim igrama 1952. godine  osvojila srebrnu medalju u konkurenciji sa »zdravim« jahačima.
Uskoro su stručnjaci počeli bilježiti druge blagotvorne učinke terapije pomoću konja na području psihosocijalnog i kognitivnog razvoja korisnika.

U raznim europskim državama područje aktivnosti i terapije pomoću konja danas predstavlja važan dio medicinske, pedagoške i psihosocijalne skrbi  osoba sa smetnjama u duševnom razvoju, smetnjama u ponašanju, socijalno ugroženih i socijalno isključenih osoba, osoba s bolestima centralnog i perifernog živčanog sustava, osoba s motoričkim poteškoćama, osoba s posljedicama nesreća ili moždanih udara. U nekim su zemljama ovakvi postupci i programi sufinancirani putem javnog zdravstvenog i socijalnog sustava (Austrija, Njemačka, Finska, Švedska, Norveška, Holandska..) Metode TPK predstavljaju cjelokupnu terapiju jer konj svojim gibanjem pozitivno djeluje na razvoj senzomotoričkih spretnosti i vještina, kao pomoćnik i član terapijskog tima te postiže pozitivne promjene na drugim područjima djelovanja. Druženje i rad s konjima nudi mnogo različitih  situacija za učenje, koje od nas traže da razmišljamo. Novostečena iskustva nas potiču da budemo bolji  prema sebi, drugima i okolini, potiču nas da se učimo primjereno ponašati u grupi i obitelji, savladati vlastite strahove te razvijaju socijalnu uključenost, samosvijest, prepoznavanje vlastitih vrijednosti, ciljeva i osobnosti.

U našoj udruzi zaposlena je licencirana terapeutkinja za izvođenje terapija pomoću konja, profesorica Suzana Živković.

SLIKE NAŠIH KORISNIKA TERAPIJE POMOĆU KONJA NE STAVLJAMO ZBOG ZAŠTITE PRIVATNOSTI.