Športski program jahanja konja u projektu Na leđima konja predstavlja vrlo specifičan oblik rehabilitacije koji se provodi na konju. Označavaju grupu aktivnosti kojima je zajedničko uključivanje osoba s invaliditetom ili djece s teškoćama i konja, a ciljevi mogu biti od poboljšanja kvalitete života u širem smislu do specifičnih terapijskih ciljeva.

Konj omogućava trodimenzionalno gibanje zdjelice korisnika kao što se zdjelica giba prilikom hoda. Konj svojim hodom prenosi kretnje na tijelo korisnika prije svega na zdjelicu, aktivira živce i mišiće korisnika. Upravo ta situacija simulira hod i „uči“ tijelo korisnika na hod bez opterećenja nogu i zglobova. Kombinacija topline i ritmičkih kretnji, uz specifični položaj regulira mišićni tonus, poboljšava krvotok i stimulira rad svih unutrašnjih organa.

Učinak jahanja na razvoj djece i mladih je velik, od samog fizičkog razvoja, pa sve do osjećaja koji se javljaju između osobe i konja, socijalizacije u društvu, odnosno osjećaja pripadnosti, empatije prema drugim bićima oko sebe, te što je najvažnije boravak i druženje u prirodi u zdravom prijateljskom odnosu s vršnjacima, daleko od televizora i kompjuterskih igrica.

Namjera projekta Na leđima konja je povećati socijalnu uključenost osoba s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju sa područja Šibensko-kninske županije kroz sudjelovanje u besplatnim športskim aktivnostima jahanja.

Dokazano je da bavljenje konjima, tim divnim velikim plemenitim životinjama, ima pozitivan učinak na ljude u vidu socijalizacije, stvaranja empatije, održavanja zdravog načina života, pravilnog fizičkog razvoja i preuzimanja odgovornosti za sebe, okolinu i konje.

Sudjelovanjem u aktivnostima projekta korisnici unaprijeđuju koordinaciju svojih pokreta, stjeću fleksibilnost i elastičnost, jačaju snagu svih grupa mišića, uče slušati i pratiti trenera, stjeću radne navike, samopoštovanje, sigurnost i vjeru u sebe, razvijaju socijalnu interakciju sa drugima, teže u ostvarivanju postavljenih zadataka, napreduju u elementarnoj spretnosti i vještinama, jačaju otpornost svojeg tijela i uće zdravije živjeti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.497.114,00 HRK.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (85 %): 1.272.546,90 HRK

Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, od 27. rujna 2018. do 26. rujna 2021.

Projekt se provodi u suradnji sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Za više informacija o projektu, možete kontaktirati predsjednicu udruge Suzanu Živković na broj 098/936-0304, ili putem maila na farmahappyhorse@gmail.com.