Upravljanje velikom i snažnom životinjom dovodi do povećanja samopouzdanja kod djece i osoba sa i bez teškoća. Konj je mirna, poštena i plemenita životinja koja u svojoj biti nikome ne želi nanijeti zlo, te sam boravak kraj nje može dovesti do velikog zadovoljstva i osjećaja unutarnjeg mira. Konj je također jako osjetljiv na ponašanje svog jahača i jako dobro može osjetiti naše emocije, te reagirati na njih. Jahači postaju svjesniji sebe, svoje okoline i životinje koju jašu. Jahanje se jako često provodi u paru ili grupi. Te su takvi sati za neke jahače najproduktivniji. Dolazi do razvoja socijalnih vještina u razgovoru i druženju sa svojim vršnjacima ali i osobama drugih dobnih skupina. Zajednička briga oko konja, timarenje, odlazak po konja, sedlanje, kupanje konja, raspremanje i ostalo, dovodi do zbližavanja jahača i stvaranja novih prijateljstava. Jahanje je zabavna aktivnost na kojoj se puno toga može naučiti ,a kako dijete uči na zabavan način, puno je lakše ostvariti suradnju sa djetetom. Radi se o učenju kroz zabavu. Jahanje potiče svijest o vlastitom tijelu, ali i osobama i životinjama oko nas, o prostornim razmacima, vremenskim relacijama, razvija se vizualna, auditivna i taktilna percepcija, gruba i fina motorika kod djece, vježba se ravnoteža.

Uspostavom i provedbom usluge terapijskog jahanja za djecu i mlade u sklopu projekta „RIDE ON“ doprinijet će se razvoju izvaninstitucionalnih usluga koje za cilj imaju poboljšanje zdravlja i opće kvalitete života socijalno osjetljivih skupina kao i članova njihovih obitelji. Projekt sufinancira Europska unija.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Konjičkog kluba Kolan. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.