Čovjek je već kroz povijest uočio da jahanje ima pozitivan učinak na zdravlje ljudi. U povijesnim zapisima je zabilježeno jahanje invalidnih osoba u doba Rimskog Carstva i Grčke. Što govori o vrlo ranom korištenju konja u ovu svrhu. No, u modernijoj povijesti Engleska je jedna od prvih zemalja koja je prepoznala pozitivne učinke konja na osobe sa invaliditetom, te su konjima liječili ranjenike iz Prvog svjetskog rata. Terapijsko jahanje i korištenje konja u svrhu poboljšanja života osoba sa invaliditetom u Hrvatskoj počelo je prije nekih 30-tak godina. Odabir konja za intervencije je jedna od najvažnijih stavki za siguran rad. Nije svaki konj za ovo područje, te je za dobrog terapijskog konja potrebna kombinacija više dobrih karakteristika. Jedna od najvažnijih stavki je sposobnost konja da surađuje te da bude čovjeku suradnik i partner. Kada se odabire konj gledaju se iduće stavke: temperament i narav, konstitucija, kretanje konja, starost, spol, zdravstveno stanje konja te stupanj školovanja i poslušnost.

Uspostavom i provedbom usluge terapijskog jahanja za djecu i mlade u sklopu projekta „RIDE ON“ doprinijet će se razvoju izvaninstitucionalnih usluga koje za cilj imaju poboljšanje zdravlja i opće kvalitete života socijalno osjetljivih skupina kao i članova njihovih obitelji. Projekt sufinancira Europska unija.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Konjičkog kluba Kolan. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.