Broj osoba pogođenih nekim oblikom invaliditeta u stalnom je porastu. Invaliditet, nastao kao posljedica oštećenja zdravlja, manifestira se ovisno o organskom sustavu koji je zahvaćen. Tjelesni invaliditet u životu čovjeka može biti uzrokovan prethodnom bolešću ili iznenadnom traumom te kao takav izaziva snažan emocionalni odgovor.

Pojava tjelesnog invaliditeta izrazito je stresan događaj u životu pojedinca te spada u kategoriju velikih životnih stresova koji rezultiraju razvojem zdravstvene krize. U procesu suočavanja sa zdravstvenom krizom često su narušene emocionalne potrebe osobe koje se očituju pojavom intenzivnih emocionalnih odgovora.

Osobe s tjelesnim invaliditetom trebaju opsežnu podršku tijekom svih faza prihvaćanja vlastitog invaliditeta. Osim fizičke patnje, osobe s tjelesnim invaliditetom proživljavaju i duboku emotivnu patnju koja zahtjeva razumijevanje i empatiju okoline. Proces suočavanja vrlo je stresan i ne samo za osobu s tjelesnim invaliditetom nego i za osobe u njezinoj okolini, članove obitelji, suradnike i prijatelje. Proces suočavanja i faze koje ga prate sastavni su dio emocionalnog odgovora na teške životne promjene. Emocionalno suočavanje i proces prihvaćanja zahtjeva vrijeme, ustrajan rad na sebi, podršku i razumijevanje okoline, posebice obitelji.

Iako se pojava tjelesnog invaliditeta percipira kao tragična životna promjena, ona ukoliko osoba ima adekvatnu podršku može ju potaknuti na ostvarenje novih pozitivnih životnih izazova i ostvarenja. Tome svjedoče brojni primjeri osoba s invaliditetom koje su usprkos preprekama uspjele ostvariti zavidne rezultate u obrazovanju, sportu, umjetnosti i mnogim drugim područjima. Obiteljsko okruženje u kojem osoba proživljava vlastito stanje ima ključnu ulogu u procesu prilagodbe i ostvarenju punog potencijala kojeg osoba ima.

Uz obitelj, ključnu ulogu imaju medicinske sestre. Osim fizičke i psihološke podrške osobi i njezinoj obitelji, medicinske sestre imaju širok raspon mogućnosti djelovanja na dobrobit ovih osoba. Senzibilizacija javnosti za potrebe osoba s tjelesnim invaliditetom, prevencija razvoja hendikepa, diskriminacije i stigmatizacije samo su neke od važnih uloga medicinskih sestara u ostvarenju punog potencijala osobe s tjelesnim invaliditetom.

Konjički klub Kolan u sklopu programa START – NOVI TERAPIJSKI PROGRAM informira provedbom info kampanje na webu osobe s invaliditetom, članove njihove obitelji kao i njihove poslodavce. Cilj  je upoznati korisnike s pravima i potrebama koje ostvaruju, kao i o mogućnostima i prednostima koje ostvaruju prilikom zaposlenja. Program Start financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Udruga mladih Mladi u EU i Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

Audio