Rođenje djeteta u obitelji svakako je događaj koji sa sobom nosi veliki broj promjena za roditelje, a rođenjem djeteta s teškoćama u razvoju, roditelji se suočavaju s pojačanim zahtjevima i izazovima koje donosi nova životna situacija, a koji zahtijevaju dodatni angažman majke i oca te pronalaženje adekvatnih usluga za poticanje razvoja djeteta.

Pred roditeljima je izazov da svakodnevne obiteljske interakcije, događaje i obaveze prilagode djetetovim potrebama balansirajući između roditeljske, radne i partnerske uloge. Obitelji je od samih početaka potrebna pomoć kako bi, prije svega prihvatili novonastalu situaciju te se uspješno nosili s njom i djetetu od samih početaka omogućili što kvalitetnije odrastanje.

Roditeljima je također potrebna pomoć i podrška kako bi nakon suočavanja sa spoznajom da njihovo dijete ima teškoću što brže prebrodili emocionalnu krizu te se aktivno uključili u rehabilitaciju vlastitog djeteta. Obiteljima je potrebna podrška u svim područjima života, u financijskom smislu, emocionalna podrška i profesionalna pomoć za psihološke probleme, podrška u nošenju sa stresom te različiti oblici socijalne podrške. Nekim roditeljima je također potrebno fleksibilno radno vrijeme ili rad na pola radnog vremena. Provedena istraživanja navode da su najveće potrebe obitelji: socijalna mreža, osobni razvoj, kako raditi s djetetom (učenje kod kuće, suzbijanje nepoželjnih ponašanja), proces prihvaćanja djetetove teškoće i prilagodbe, informacije o specijalnoj edukaciji i opcijama za školovanje, zdravlje djeteta. Obitelji djece s teškoćama u razvoju često se suočavaju s krizama, neslaganjima i problemima te trebaju pomoć kako bi stekli vještine rješavanja i naučili se suočavati s problemima. Planiranje programa koji imaju u cilju ispunjavanje potreba obitelji pozitivno će utjecati na komunikaciju između roditelja i djeteta i snižavanju razine anksioznosti i stresa u procesu prilagode.

Konjički klub Kolan u sklopu programa START – NOVI TERAPIJSKI PROGRAM informira provedbom info kampanje na webu osobe s invaliditetom, članove njihove obitelji kao i njihove poslodavce. Cilj  je upoznati korisnike s pravima i potrebama koje ostvaruju, kao i o mogućnostima i prednostima koje ostvaruju prilikom zaposlenja. Program Start financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Udruga mladih Mladi u EU i Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

AUDIO