Terapijsko jahanje u projektu START predstavlja vrlo specifičan oblik rehabilitacije koji se provodi na konju. Označavaju grupu aktivnosti kojima je zajedničko uključivanje osoba s invaliditetom ili djece s teškoćama i konja, a ciljevi mogu biti od poboljšanja kvalitete života u širem smislu do specifičnih terapijskih ciljeva.

Konj omogućava trodimenzionalno gibanje zdjelice korisnika kao što se zdjelica giba prilikom hoda. Konj svojim hodom prenosi kretnje na tijelo korisnika prije svega na zdjelicu, aktivira živce i mišiće korisnika. Upravo ta situacija simulira hod i „uči“ tijelo korisnika na hod bez opterećenja nogu i zglobova. Kombinacija topline i ritmičkih kretnji, uz specifični položaj regulira mišićni tonus, poboljšava krvotok i stimulira rad svih unutrašnjih organa.

Učinak jahanja na razvoj djece i mladih je velik, od samog fizičkog razvoja, pa sve do osjećaja koji se javljaju između osobe i konja, socijalizacije u društvu, odnosno osjećaja pripadnosti, empatije prema drugim bićima oko sebe, te što je najvažnije boravak i druženje u prirodi u zdravom prijateljskom odnosu s vršnjacima, daleko od televizora i računalnih igrica.

Dokazano je da bavljenje konjima, tim divnim velikim plemenitim životinjama, ima pozitivan učinak na djecu i mlade u vidu socijalizacije, stvaranja empatije, održavanja zdravog načina života, pravilnog fizičkog razvoja i preuzimanja odgovornosti za sebe, okolinu i konje.

Sudjelovanjem u aktivnostima projekta korisnici unaprjeđuju koordinaciju svojih pokreta, stječu fleksibilnost i elastičnost, jačaju snagu svih grupa mišića, uče slušati i pratiti trenera, stječu radne navike, samopoštovanje, sigurnost i vjeru u sebe, razvijaju socijalnu interakciju sa drugima, teže u ostvarivanju postavljenih zadataka, napreduju u elementarnoj spretnosti i vještinama, jačaju otpornost svojeg tijela i uče zdravije živjeti.

Program Start financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Partneri na projektu su Udruga mladih Mladi u EU i Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

Audio Zapis Terapijsko jahanje

by Petar Grubišin