Datuma 27. rujna 2018. godine,  Konjički klub Kolan – udruga za aktivnosti i terapiju pomoću konja potpisala je ugovor o provedbi projekta Na leđima konja ( šifra UP.02.1.1.08.0021) na području Šibensko – kninske županije.

Ciljna skupina ovog projekta su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju s područja Županije.

Cilj navedenog projekta je uključiti 20 korisnika ciljane skupine, kako bi  povećali njihovu socijalnu uključenost kroz sudjelovanje u besplatnim športskim sadržajima. Sudjelovanjem u aktivnostima projekta korisnici usluga će unapređivati koordinaciju svojih pokreta, stjecati fleksibilnost i elastičnost, jačati snagu svih grupa mišića, učiti slušati i pratiti trenera, dobiti radne navike, samopoštovanje, sigurnost i vjeru u sebe, razvijati socijalnu interakciju sa drugima, težiti u ostvarivanju postavljenih zadataka, napredovati u elementarnoj spretnosti i vještinama, jačati otpornost svojeg tijela i naučiti zdravije živjeti.

U godinu i pol dana u projekt je uključeno svih 20 korisnika, te su uključena 3 volontera koji su do sada odradili preko 360 volonterskih sati. Klub održava aktivnosti jahanja dva puta tjedno, četvrtkom i subotom.

Uskoro se planira održati i prvo natjcanje u jahanju s prilagođenim kategorijama sugladno mogućnostima korisnika.

Proteklu godinu i pol također je nabavkom službenog vozila koju je sufinancirala Europska unija osiguran prijevoz za korisnike športskog programa. Izrađen je plan i program športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju, provedea su dva info pulta u sklopu info kampanje “Šport za sve” u svrhu promoviranja pružanja športskog programa projekta i važnosti športa općenito. Provedena je i prva vanjska evaluacija projektnih aktivnosti.

Postavljanjem bloka za pojahivanje proveden je također i manji infrastrukturalni zahvat za osiguranje pristupačnosti športskih aktivnosti osobama s invaliditetom. Također je kroz projekt nabavljena jahačka oprema za korisnike, te razni didaktički materijali i igračke koje također doprinose izvršavanju ciljeva projekta.

Projektom je cilj omogućiti jačanje kapaciteta stručnjaka kroz sudjelovanje na edukacijama, kako bi glavna aktivnost projekta pružila što kvalitetniji športsko-rekreativni i razvojno-kreativni program koji će krajnjim korisnicima kroz kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena pružiti pozitivan učinak. Jedan stručnjak završio je edukaciju pod nazivom “Nastavni program osposobljavanja za instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom.

Uskoro će se održati i prvi okrugli stol u trajanju od 90 minuta na temu “Važno je biti uključen”.

Partneri  u projektu su Grad Šibenik i Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.497.114,00 HRK.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (85 %): 1.272.546,90 HRK

Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, od 27. rujna 2018. do 26. rujna 2021.

Projekt se provodi u suradnji sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Za više informacija o projektu, možete kontaktirati predsjednicu udruge Suzanu Živković na broj 098/936-0304, ili putem maila na farmahappyhorse@gmail.com.