Početna konferencija u sklopu ESF projekta „Na leđima konja“ održana je u prostorijama Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” 30. studenog 2018. godine. Nositelj projekta je Konjički klub Kolan – udruga za aktovnosti i terapiju pomoću konja. Početnom konferencijom široj javnosti se predstavilo ciljeve i aktivnosti projekta putem kojeg će nositelj projekta u suradnji s partnerima omogućiti djeci s poteškoćama u razvoju kao i osobama s invaliditetom u povećanju osjetilnih opažanja, tjelesne svijesti, motoričke sposobnosti te njihove socijalne uključenosti. Konferencija je bila medijski popraćena, a uveličali su je i gosti lokalnih udruga i institucija.

Prisutne je na samom početku pozdravio zamjenik gradonačelnika Paško Rakić. „Čestitam klubu„Kolan“ na ostvarivanju europskih sredstava za ovaj plemeniti i hvalevrijedan projekt koji se pridružuje nizu uspješnih projekata putem kojih smo privukli ozbiljna sredstva u grad Šibenik. Vjerujem da će terapijsko jahanje pomoći osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.“, kazao je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

Prisutne su zatim pozdravili moderatori Vinko Livaković i Martin Mrša, nakon čega je uz kratku Power Point prezentaciju, ukratko predstavljena sama struktura i provedba projekta. Najavljena je potom i Predsjednica udruge Suzana Živković koja se obratila svim prisutnima te izrazila zadovoljstvo ovim projektom i dodijeljenim sredstvima.

Djeci s teškoćama u razvoju ćemo pružiti maksimum kroz sportski program pomoću konja, održat ćemo i natjecanja u jahanju s prilagođenim kategorijama ovisno o mogućnostima korisnika, omogućiti uživanje u prirodi i druženje, a sve to je jedan oblik terapije. Projekt ima voditelja i koordinatora, a provedena je edukacija stručnjaka kroz nastavni program osposobljavanja za instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom.” rekla je među ostalim Suzana Živković.

Sudionicima je na kraju prezentacije odgovoreno na sva postavljena pitanja. Po završetku konferencije svi prisutni su bili pozvani na osvježenje.

Ovim putem Konjički klub Kolan zahvaljuje Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike na prepoznavanju važnosti ovakvog projekta, Europskoj uniji na dodijeljenim sredstvima, kao i svim sudionicima projekta i početne konferencije, te izražava želju i otvorenost prema budućim projektima.