Osnovna zaštitna oprema za jahača su kaciga i prsluk. Jahač na sebi treba imati posebne jahaće hlače koje se zovu rajterice. Napravljene su od elastičnog materijala sa pojačanjima na unutrašnjem dijelu nogu. Jahaće cipele trebaju imati dužu petu , a koriste se zajedno sa čepsovima, ili se mogu nositi jahaće čizme. Također važan dio opreme su i rukavice.

U prošlosti, dok su ljudi usavršavali tehnike jahanja i upoznavali sposobnosti konja, došli su do ideje da sve to na neki način olakšaju. Tako je nastala oprema za jahanje za konja. Razlikujemo osnovnu i dodatnu opremu za jahanje, osnovna oprema je opisana u tekstu.

Ular i povodac su dio opreme koje koristimo u vođenju i vezanju konja. Povodac se kači na njega i stoji nam u rukama dok vodimo konja.

Sedlo je osnovni dio opreme konja koji služi da lakše sjedimo na konju dok jašemo. Postoji nekoliko vrsta sedala, a to su: dresurno, preponsko, multifunkcionalno, terensko, trkaće i western. Sedlo ima nekoliko osnovnih dijelova: prednji i stražnji unkaš, kifla, veliki list, mali list i sjedište. Ispod malog lista se kače uzengije (stremeni) sa kaiševima koji služe da pozicioniramo noge. Ispod velikog lista se nalaze kaiševi na koje se kači kolan (poseban kaiš kojim prišvršćavamo sedlo za konja).

Podsedlica je komad tkanine koji se postavlja ispod sedla direktno na konjska leđa. Osnovna funkcija je zaštita leđa konja od žuljanja. Sastoji se od osnovnog dijela tkanine koji je presavijen na dva dijela, i na njoj se nalaze posebni prišvršćivači za kolan i sedlo.

Uzda je sklop remenova posebno prilagođen konjskoj glavi. Osnovna podjela je na oglavinu i dizgin (remene koje držimo u rukama).