Epidemija COVID-19 je zahvatila sve grane društva, te u potpunosti promijenila naš život i naš odnos prema poslu. Svakodnevna neizvjesnost, strah za očuvanjem radnog mjesta ali prije svega i strah za vlastito zdravlje pogodila je stotine tisuća ljudi.

Jedna od najrizičnijih skupina su svako osobe s invaliditetom. Vlada Republike Hrvatske je donijela niz mjera, odnosno potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom, čija je djelatnost pogođena Koronavirusom (COVID-19).

Potpora se dodjeljuje u iznosu od 4.000,00 kuna mjesečno po radniku koji radi puno radno vrijeme, odnosno razmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu, te 250 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem.

Članak je objavljen u sklopu provedbe trogodišnjeg programa “Start – novi terapijski program” kojeg provodi Konjički klub Kolan u partnerstvu sa Udrugom mladih „Mladi u Eu“ iz Šibenika i Centrom za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“. Program je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Više o potporama za očuvanje radnih mjesta poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom pročitajte na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.