Karakter i ponašanje konja

I konj koji je dobro školovan ostaje – konj te će uvijek misliti i ponašati se poput konja. Zato jahač mora, prije bilo kakvog rada s konjem, upoznati njegovo ponašanje i kretanje u prirodi. Jahač mora pokušati vidjeti stvari iz perspektive konja i naučiti njegov jezik, kako bi svoje zahtjeve konju bez prisile učinio razumljivima i lakše prihvatljivima.

Dvije važne stvari mora jahač uvijek znati:

a) Konj je biće stada

Konji se na slobodi kreću u stadima u kojima je uspostavljena čvrsta hijerarhija. U stadu su životinje podređene alfa jedinki, pa se zato životinje stada (konji, psi, slonovi, lavovi) relativno lako uvježbavaju (za razliku od mačaka, medvjeda i sl). Ako konj prihvaća jahača kao alfa jedinku, u zajedničkom radu najveće poteškoće bit će nesporazumi, a ne jake borbe za prevlast.

b) Konj reagira bijegom

Na nešto novo, opasno, konj uvijek reagira bijegom. Povjerenje je konja u alfa jedinku (jahača) takvo da posluša i u ekstremnim situacijama. U komunikaciji s konjima treba izbjegavati poistovjećivanja konja s čovjekom. Previše pohvale jednako je štetno kao i previše kažnjavanja. Samo kombinacija iskustva, znanja, dosljednosti, mogućnosti, strpljenja, razumijevanja i povjerenja vodi do pozitivnih rezultata i odlučuje o tome hoće li se naš rad s konjem razviti u partnerstvo ili u podređenost.

Izvor: Hrvatski konjički savez – Udžbenik za polaganje jahačeg i natjecateljskog ispita