Kako ne bismo zaboravili do sada naučeno, ponoviti ćemo neka od pravila ponašanja u konjičkom sportu. Svaki jahač i ljubitelj konja prije svega mora biti siguran u blizini konja. A da bi se izbjegle nezgode potrebno je znati i slijediti slijedeća pravila.

  1. Uvijek nosi zaštitnu opremu pri radu sa konjima (prsluk, kaciga, čizme). Povrede su česte i pri radu sa konjima, a ne samo pri jahanju.
  2. Kada prilaziš ili radiš sa konjem uvijek mu se obrati mirnim glasom. Tako će uvijek znati da si tu, čak kada te ne vidi i osjećat će se sigurno.
  3. Priđi konju sa strane ili sa ramena. Nikad ne prilazi direktno frontalno, niti straga, čak ni kada mu četkaš rep ili čistiš kopita. Konj ima mnogo slijepih mrlja u svom vidnom polju. Kada mu prilaziš frontalno ili straga možda te neće dobro vidjeti, a što ne vidi to ga plaši i može da te udari.
  4. Kada se krećeš iza konja ili budi dovoljno daleko da te ne može udariti ili dovoljno blizu da u slučaju udara ne može razviti puni udarac. U drugom slučaju je potrebno držati ruku na njegovoj zadnjici da uvijek zna da si tu.
  5. Nikad ni jedan dio opreme koji je zakačen za konja ne omotaj oko ruke (užad, povodac…)
  6. Ako ne poznaješ dovoljno konja sa kojim radiš uvijek mu prilazi i radi sa njegove lijeve strane. Mnogi konji su navikli da se sa njima radi samo sa lijeve strane.
  7. Kada maziš konja uvijek koristi lagane pokrete trljanja ili češkanja, nikada lupkanje niti pokrete koje bi koristio sa drugim ljubimcima. Ti pokreti konja podsjećaju na udaranje, a to mu nije ugodno.
  8. Nikada ne pravi nagle pokrete niti glasne zvukove u blizini konja jer će ga preplašiti, a uplašen konj će prije uzrokovati nezgodu. Nikada ne trči i ne pravi buku u štali, koja je njihov dom. Konji se plaše naglih pokreta i glasnih zvukova.
  9. Uvijek daj do znanja konju šta želiš raditi. Na primjer ako mu želiš očistiti kopita ne uzimaj naglo nogu, već lagano rukom pređi od ramena prema kopitu i on će ti ga sam dati.
  10. Nikad ne ostavljaj konja svezanog na dugom povezu. Tako se može zapetljati, uspaničiti i jako povrijediti.
  11. Nikada ne prolazi ispod ili preko kratko svezanog povodca. Ako je konj svezan unakrsno nikada ne prolazi ispod njegovog vrata da bi došao na drugu stranu.
  12. Kada čistiš kopita ili postavljaš bandažu za noge nikada ne kleči i ne čuči. Nagni se tako da ako se konj pomakne možeš se brzo skloniti.
  13. Poslasticu daj iz kante a ne iz ruke. Konj brzo postane proždrljiv pa lako zamijeni mrkvu i prst.
  14. Kada god sedlaš ili četkaš konja ili čistiš boks sveži ga.
  15. Kada vežeš konja koristi lako odvezujući čvor (sigurnosni) da se konj, ukoliko se uspaniči, može brzo osloboditi. Konj koji se osjeća zarobljeno može lako povrijediti i sebe i tebe.
  16. Ne ostavljaj konja svezanog bez nadzora.
  17. Kada prolaziš kroz vrata pobrini se da vrata budu širom otvorena kako se konj ne bi udario. Ovo ga može preplašiti i učiniti da se osjeća kao u zamci što može imati opasne posljedice.

Izvor: Hrvatski konjički savez – Udržebin za polaganje jahačkog i natjecateljskog ispita