Već stoljećima je poznato da životinje imaju pozitivan utjecaj na ljudsko funkcioniranje. U moderno doba, životinje su se počele ciljano koristiti za poboljšanje zdravlja i dobrobiti, pa je tako razvijeno cijelo terapijsko područje u kojem su glavni akteri životinje. Stručni naziv za sve postupke koje ciljano koriste životinje kao integralni dio tretmana određenog klijenta je intervencije pomoću životinja (engl. Animal-assisted interventions, AAI). U okviru navedenog termina možemo razlikovati postupke koje spadaju pod naziv terapije pomoću životinja (engl. Animal-Assisted Therapy, AAT) i/ili aktivnosti pomoću životinja (engl. Animal-Assisted Activities, AAA). Glavna razlika između ova dva pojma je u tome da su aktivnosti pomoću konja manje formalno strukturirane, što znači da ne moraju sadržavati specifične terapijske ciljeve i standardizirane evaluacije napretka, već su usmjerene generalnom podizanju kvalitete života korisnika (razvijanje osjećaja ugode i zadovoljstva, opuštanje, druženje, prijateljstvo, aktivnost..).

Intervencije pomoću konja je jedan od oblika terapija pomoću životinja koja u svom radu koristi konje za postizanje terapijskih, obrazovnih i drugih ciljeva. Područje intervencija pomoću konja dosta je široko te obuhvaća različite aspekte pristupa čovjekovom zdravlju. U najširem smislu, intervencije pomoću konja koriste se za različite skupine korisnika (djecu i odrasle) s ciljem poboljšanja kvalitete života te prevladavanja fizičkih, psihičkih, obrazovnih i/ili društvenih poteškoća. Učenje jahanja može biti rezultat intervencije, ali nije njegov glavni cilj. U središtu intervencije je odnos između konja i klijenta, njihov kontakt i interakcija i stimulacija koja potječe od kretanja konja.

Uspostavom i provedbom usluge terapijskog jahanja za djecu i mlade u sklopu projekta „RIDE ON“ doprinijet će se razvoju izvaninstitucionalnih usluga koje za cilj imaju poboljšanje zdravlja i opće kvalitete života socijalno osjetljivih skupina kao i članova njihovih obitelji. Projekt financira Agencija za mobilnost i programe EU.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Konjičkog kluba Kolan. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

AUDIO